НАТО И РЕПУБЛИКА СРПСКА-ОД БОМБАРДОВАЊА, ЉУБАВИ НА ДРУГИ ПОГЛЕД ДО НАКНАДНЕ ПАМЕТИ

Лицемјерје СДС-а и ПДП-а по питању приступања БиХ НАТО савезу се показује као константа. Моји сарадници из аналитичког и креативног тима Уједињене Српске и ја имамо проблем што памтимо и чувамо документе, али и здрав разум. Још прије петнаестак година СДС и ПДП  су били главни покретачи оснивања зајдничких Оружаних снага БиХ, као и чланства у НАТО. Сад би вољели да се тога нико не сјећа. Али сем њих, немају сви памћење акваријумске рибице. Од Паравца до Иванића су многи руководиоци ове двије политичке странке креирали и доносили одлуке, које су приближавале и Републику Српску и БиХ чланству у НАТО. Сад би због дневно-политичких разлога и површног приступа политици и (не)одговорности према РС, све урадили да члан Предсједништва БиХ Милорад Додик „пошаље” АНП у Брисел, те да га назову издајником. Или да уђе у конфликт са НАТО-ом, те би га се САД и ЕУ „ријешили” у политичком животу пошто не могу то да ураде на изборима. Постављање АНП-а, као услова за формирање Савјета министара БиХ, је договорена политичка игра СДА и СДС-ПДП коалиције. Или је то чак  било на V Конгресу СДА, гдје је представљено укидање ентитета и пут у НАТО, све са најдражим гостима тадашњим замјеницима СДС-а П. Ковачем, у другом, и ПДП-а Бореновићем,  првом реду.
Кључан период за одређене безбједносне политике БиХ и односа према НАТО, десио се од 2002. до 2006. године.  Неколико ствари је обиљежило тај период: реформа одбране Оружаних снага у БиХ, велики утицај високог представника на унутрашњу политику у РС и БиХ, и усвајање документа „БЕЗБЈЕДНОСНА ПОЛИТИКА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ" 2006. године.
На изборима 2002. године члан Предсједништва БиХ је постао Мирко Шаровић, тад (и сад) предсједник СДС-а. Због афере „Орао” поднио је оставку у Предсједништву, те је његово мјесто заузео посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Борисав Паравац. Већ поменуте 2002. године почела је израда документа „БЕЗБЈЕДНОСНА ПОЛИТИКА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ” да би се завршила у фебруару 2006. године.
Укидање ентитетских министарстава одбране, заједничке оружане снаге и документ „БЕЗБЈЕДНОСНА ПОЛИТИКА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ”
Први конкретни кораци у процесу приступања БиХ према НАТО-у датирају још од почетка 2004. године и трају до данас.

Веома су битне сједнице 40, 41. и 70. сједница Предсједништва БиХ из 2004. и 2005. године када је српски члан био господин Борислав Паравац, члан СДС-а. Предсједништво БиХ на 40. сједници 17. 03. 2004. године донијело је закључак којим потврђује опредјељење да БиХ и све њене институције морају испунити потребне услове за пријем БиХ у НАТО програм „Партнерство за мир”. На 41. сједници Предсједништва БиХ, одржаној 24. 03. 2004. године, усвојен је Извјештај о напретку БиХ у процесу реформе одбране и испуњавању услова за пријем у НАТО програм „Партнерство за мир”. На 70. сједници Предисједништва БиХ, одржаној 23. 02. 2005. године, Предсједништво БиХ у посебној изјави је потврдило опредјељење земље за прикључење НАТО програму Партнерство за мир и пуноправно чланство НАТО савезу.
Народна скупштина Републике Српске на 23. посебној сједници, одржаној 18. марта 2005. године, донијела је Декларацију о стратешким опредјељењима Републике Српске у систему одбране БиХ. У преамбули Декларације стоји: Пружајући пуну подршку уласку БиХ у Партнерство за мир и НАТО савез, а у даљем тексту Декларације се експлицитно наводи: Додатне гаранције безбједности БиХ треба да представљају пријем у Партнерство за мир, као и што брже укључивање БиХ у политичко чланство НАТО савеза. С обзиром на тежњу свих земаља у региону ка укључивању у евроатлантске интеграције, овим би била осигурана и регионална компонента безбједности. Ово је анулирано у резолуцији Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности 2017. године, али тада је било тако да су све најзначајније парламентарне странке Републике Српске гласале за Декларацију (СДС, ПДП, СРС, СНСД) која има НАТО путоказ. Владајућу већинску структуру у Народној скупштини РС, Влади РС, Парламенту БиХ, као и мјесто Предсједника Републике Српске, у том мандату чинили су представници коалиције странака СДС, ПДП и СРС. Због свега тога, зачуђује садашњи став Српске демократске странке, која у својим саопштењима износи политичке ставове који доводе у питање њихово раније опредјељење и залагање за чланство БиХ у НАТО. Народна скупштина Републике Српске, послије разматрања Информације о реформи у систему одбране БиХ, на 26. посебној сједници, одржаној 30. августа 2005. године, донијела је закључак у којем стоји: Народна скупштина РС захтијева од Предсједништва БиХ да код званичних институција НАТО савеза текућу реформу Оружаних снага БиХ верификују као коначну фазу структурне реформе, која ће омогућити укључење Оружаних снага БиХ у НАТО савез. На истој сједници Народна скупштина Републике Српске усвојила је и документ под називом „Препоруке за измјене и допуне у предложеном концепту реформе одбране“, у чијој преамбули пише: Република Српска подржава чланство БиХ у „Партнерству за мир“ и НАТО савезу. БиХ је 15. децембра 2006. године потписала Споразум о приступању НАТО програму „Партнерство за мир“. На сједници Предсједништва БиХ, 18. јануара 2007. године, Предсједништво БиХ донијело је одлуку о отварању Сталне мисије БиХ при НАТО-у у Бриселу. Предсједништво БиХ је током предсједавања Небојше Радмановића из СНСД-а 2009. године, у складу са дотадашњом политиком Републике Српске, поднијело апликацију за „Акциони план за чланство у НАТО (МАП)“.
У архиви вијести на сајту Предсједништва БиХ је и вијест да је 2. маја 2006. године  тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац (СДС) посјетио НАТО штаб:
„Приликом данашње  посјете НАТО штабу, који је од данас смјештен у јужно крило зграде некадашње  Команде 2. војне области ЈНА, члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац је, послије обиласка почасне јединице Здружених снага БиХ, говорио о значају уласка наше земље у „Партнерство за мир“, односно НАТО и нагласио да је тај циљ приоритет у вањској политици Босне и Херцеговине.
Паравац је искористио прилику и током великог српског и православног празника Видовдан (у бањалучкој касарни Козара присуствовао обиљежавању Видовдана, крсне славе Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, који његује традиције Војске Републике Српске): „Члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац изјавио је у Бањој Луци да су данашање Оружане снаге БиХ резултат компромиса, те да у овом тренутку нема алтернативе неопходности укључења БиХ у евроатлантске интеграције. Наводећи да је било доста незадовољства реформом одбране у БиХ, Паравац је указао да је та реформа заснована на вањскополитичкој оријентацији БиХ која је пут ка Европској унији и „Партнерству за мир““
Дакле, све је почело са СДС-ом и завршило са ПДП-ом, остали су грешни због партиципације или  појединачних НАТО веза, перцепција или каријера. Српска посла, па то ти је.
ПДП је што се тиче НАТО пута отишао најдаље, или су најдаље отишли његови највиши функционери. „Стратегија спољне политике БиХ 2018-2023“, усвојена је за вријеме мандата Младена Иванића, који је био оснивач и дугогодишњи предсједник ПДП-а. Један од стубова спољне политике БиХ јесте сигурност и стабилност и унутар ње однос према НАТО.  „– Наставак провођења активности у односу на НАТО остаје приоритет институција БиХ. Приоритетне активности биће првенствено усмјерене ка активацији и провођењу МАП.“ (из „Стратегије“)  А јуче је господин Бореновић све називајући Додика издајником ако потпише МАП рекао да може и МАП и НАТО само да се ето спомене у документу о приступању НАТО савезу  Резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности. То двоје се иначе страшно слаже и допуњује кaо ПДП и легитимни представници Републике Српске.
Е, да кажем и лични став о НАТО-у управо данас, на дан када је НАТО почео бомбардовање Републике Српске, морам рећи да је за  мене резолуција Народне скупштине Републике Српске обавезујућа и да бих се заложио за њену измјену, промјену или повлачење ако би НАТО подржао самосталност Републике Српске или нешто мање више  слично. А чудни су путеви Господњи.
30. 08. 2019.
Након 24 часа је могуће дијелити материјал са овог блога уз обавезно навођење извора.


latini;na verzija

OD BOMBARDOVANjA, LjUBAVI NA DRUGI POGLED DO NAKNADNE PAMETI

Licemjerje SDS-a i PDP-a po pitanju pristupanja BiH NATO savezu se pokazuje kao konstanta. Moji saradnici iz analitičkog i kreativnog tima Ujedinjene Srpske i ja imamo problem što pamtimo i čuvamo dokumente, ali i zdrav razum. Još prije petnaestak godina SDS i PDP  su bili glavni pokretači osnivanja zajdničkih Oružanih snaga BiH, kao i članstva u NATO. Sad bi voljeli da se toga niko ne sjeća. Ali sem njih, nemaju svi pamćenje akvarijumske ribice. Od Paravca do Ivanića su mnogi rukovodioci ove dvije političke stranke kreirali i donosili odluke, koje su približavale i Republiku Srpsku i BiH članstvu u NATO. Sad bi zbog dnevno-političkih razloga i površnog pristupa politici i (ne)odgovornosti prema RS, sve uradili da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik „pošalje” ANP u Brisel, te da ga nazovu izdajnikom. Ili da uđe u konflikt sa NATO-om, te bi ga se SAD i EU „riješili” u političkom životu pošto ne mogu to da urade na izborima. Postavljanje ANP-a, kao uslova za formiranje Savjeta ministara BiH, je dogovorena politička igra SDA i SDS-PDP koalicije. Ili je to čak  bilo na V Kongresu SDA, gdje je predstavljeno ukidanje entiteta i put u NATO, sve sa najdražim gostima tadašnjim zamjenicima SDS-a P. Kovačem, u drugom, i PDP-a Borenovićem,  prvom redu.

Ključan period za određene bezbjednosne politike BiH i odnosa prema NATO, desio se od 2002. do 2006. godine.  Nekoliko stvari je obilježilo taj period: reforma odbrane Oružanih snaga u BiH, veliki uticaj visokog predstavnika na unutrašnju politiku u RS i BiH, i usvajanje dokumenta „BEZBJEDNOSNA POLITIKA BOSNE I HERCEGOVINE" 2006. godine.

Na izborima 2002. godine član Predsjedništva BiH je postao Mirko Šarović, tad (i sad) predsjednik SDS-a. Zbog afere „Orao” podnio je ostavku u Predsjedništvu, te je njegovo mjesto zauzeo poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Borisav Paravac. Već pomenute 2002. godine počela je izrada dokumenta „BEZBJEDNOSNA POLITIKA BOSNE I HERCEGOVINE” da bi se završila u februaru 2006. godine.
Ukidanje entitetskih ministarstava odbrane, zajedničke oružane snage i dokument „BEZBJEDNOSNA POLITIKA BOSNE I HERCEGOVINE”
Prvi konkretni koraci u procesu pristupanja BiH prema NATO-u datiraju još od početka 2004. godine i traju do danas.

Veoma su bitne sjednice 40, 41. i 70. sjednica Predsjedništva BiH iz 2004. i 2005. godine kada je srpski član bio gospodin Borislav Paravac, član SDS-a. Predsjedništvo BiH na 40. sjednici 17. 03. 2004. godine donijelo je zaključak kojim potvrđuje opredjeljenje da BiH i sve njene institucije moraju ispuniti potrebne uslove za prijem BiH u NATO program „Partnerstvo za mir”. Na 41. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 24. 03. 2004. godine, usvojen je Izvještaj o napretku BiH u procesu reforme odbrane i ispunjavanju uslova za prijem u NATO program „Partnerstvo za mir”. Na 70. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 23. 02. 2005. godine, Predsjedništvo BiH u posebnoj izjavi je potvrdilo opredjeljenje zemlje za priključenje NATO programu Partnerstvo za mir i punopravno članstvo NATO savezu.
Narodna skupština Republike Srpske na 23. posebnoj sjednici, održanoj 18. marta 2005. godine, donijela je Deklaraciju o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane BiH. U preambuli Deklaracije stoji: Pružajući punu podršku ulasku BiH u Partnerstvo za mir i NATO savez, a u daljem tekstu Deklaracije se eksplicitno navodi: Dodatne garancije bezbjednosti BiH treba da predstavljaju prijem u Partnerstvo za mir, kao i što brže uključivanje BiH u političko članstvo NATO saveza. S obzirom na težnju svih zemalja u regionu ka uključivanju u evroatlantske integracije, ovim bi bila osigurana i regionalna komponenta bezbjednosti. Ovo je anulirano u rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti 2017. godine, ali tada je bilo tako da su sve najznačajnije parlamentarne stranke Republike Srpske glasale za Deklaraciju (SDS, PDP, SRS, SNSD) koja ima NATO putokaz. Vladajuću većinsku strukturu u Narodnoj skupštini RS, Vladi RS, Parlamentu BiH, kao i mjesto Predsjednika Republike Srpske, u tom mandatu činili su predstavnici koalicije stranaka SDS, PDP i SRS. Zbog svega toga, začuđuje sadašnji stav Srpske demokratske stranke, koja u svojim saopštenjima iznosi političke stavove koji dovode u pitanje njihovo ranije opredjeljenje i zalaganje za članstvo BiH u NATO. Narodna skupština Republike Srpske, poslije razmatranja Informacije o reformi u sistemu odbrane BiH, na 26. posebnoj sjednici, održanoj 30. avgusta 2005. godine, donijela je zaključak u kojem stoji: Narodna skupština RS zahtijeva od Predsjedništva BiH da kod zvaničnih institucija NATO saveza tekuću reformu Oružanih snaga BiH verifikuju kao konačnu fazu strukturne reforme, koja će omogućiti uključenje Oružanih snaga BiH u NATO savez. Na istoj sjednici Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i dokument pod nazivom „Preporuke za izmjene i dopune u predloženom konceptu reforme odbrane“, u čijoj preambuli piše: Republika Srpska podržava članstvo BiH u „Partnerstvu za mir“ i NATO savezu. BiH je 15. decembra 2006. godine potpisala Sporazum o pristupanju NATO programu „Partnerstvo za mir“. Na sjednici Predsjedništva BiH, 18. januara 2007. godine, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o otvaranju Stalne misije BiH pri NATO-u u Briselu. Predsjedništvo BiH je tokom predsjedavanja Nebojše Radmanovića iz SNSD-a 2009. godine, u skladu sa dotadašnjom politikom Republike Srpske, podnijelo aplikaciju za „Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP)“.
U arhivi vijesti na sajtu Predsjedništva BiH je i vijest da je 2. maja 2006. godine  tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac (SDS) posjetio NATO štab:
„Prilikom današnje  posjete NATO štabu, koji je od danas smješten u južno krilo zgrade nekadašnje  Komande 2. vojne oblasti JNA, član Predsjedništva BiH Borislav Paravac je, poslije obilaska počasne jedinice Združenih snaga BiH, govorio o značaju ulaska naše zemlje u „Partnerstvo za mir“, odnosno NATO i naglasio da je taj cilj prioritet u vanjskoj politici Bosne i Hercegovine.
Paravac je iskoristio priliku i tokom velikog srpskog i pravoslavnog praznika Vidovdan (u banjalučkoj kasarni Kozara prisustvovao obilježavanju Vidovdana, krsne slave Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji njeguje tradicije Vojske Republike Srpske): „Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je u Banjoj Luci da su današanje Oružane snage BiH rezultat kompromisa, te da u ovom trenutku nema alternative neophodnosti uključenja BiH u evroatlantske integracije. Navodeći da je bilo dosta nezadovoljstva reformom odbrane u BiH, Paravac je ukazao da je ta reforma zasnovana na vanjskopolitičkoj orijentaciji BiH koja je put ka Evropskoj uniji i „Partnerstvu za mir““
Dakle, sve je počelo sa SDS-om i završilo sa PDP-om, ostali su grešni zbog participacije ili  pojedinačnih NATO veza, percepcija ili karijera. Srpska posla, pa to ti je.
PDP je što se tiče NATO puta otišao najdalje, ili su najdalje otišli njegovi najviši funkcioneri. „Strategija spoljne politike BiH 2018-2023“, usvojena je za vrijeme mandata Mladena Ivanića, koji je bio osnivač i dugogodišnji predsjednik PDP-a. Jedan od stubova spoljne politike BiH jeste sigurnost i stabilnost i unutar nje odnos prema NATO.  „– Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP.“ (iz „Strategije“)  A juče je gospodin Borenović sve nazivajući Dodika izdajnikom ako potpiše MAP rekao da može i MAP i NATO samo da se eto spomene u dokumentu o pristupanju NATO savezu  Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. To dvoje se inače strašno slaže i dopunjuje kao PDP i legitimni predstavnici Republike Srpske.
E, da kažem i lični stav o NATO-u upravo danas, na dan kada je NATO počeo bombardovanje Republike Srpske, moram reći da je za  mene rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske obavezujuća i da bih se založio za njenu izmjenu, promjenu ili povlačenje ako bi NATO podržao samostalnost Republike Srpske ili nešto manje više  slično. A čudni su putevi Gospodnji.
30. 08. 2019.

Nakon 24 časa je moguće dijeliti materijal sa ovog bloga uz obavezno navođenje izvora.

Популарне објаве

„ЦРВЕНИ КОМБИ” У БАЊАЛУЦИ

Европске вриједности-Да ли након демократског и технолошког развоја долази доба декаденције?

УРЛИК ХИЈЕНА