Европске вриједности-Да ли након демократског и технолошког развоја долази доба декаденције?


Спадам у људе који су одрастали и одрасли на европским вриједностима и стандардима, како културним везаним за музику, књижевност или умјетност, тако и достигнућа у развоју демократских стандарда: слобода и права, али и одговорности и једнакости пред законом. Наравно, такву Европу не треба идеализовати. Мора се присјетити да су у њој настали и неки од најружнијих и најгорих покрета у људској историји, попут оних који су изазвала два свјетска рата или пљачке остатка планете. Свакако, колонијализам и нацизам су међу највећим  мрљама у европској историји.
Да се не лажемо, ми смо они који тежимо европским стандардима: у медицини, техници и технологији, безбједности, уређеним улицама, музејима, трговима и свјетлима европских метропола, као и високом друштву богатих и утицајних.
Наше породичне вриједности су ипак наш национални ентитет и идентитет, као и историја због које баш и нисмо срећни. Често смо императивно и неразумљиво поносни, без обзира што нам се подметање леђа и живота за Европу у форми граничара у средњем вијеку па до антифашизма у новије доба, не само није исплатило, већ нас је десетковало, а нажалост засуло и осиромашеним уранијумом, те карантином на рубу Европе за коју смо гинули. Наравно, да тренутне европске функционере о томе не смијемо подсјећати, у вријеме када смо на путу приступања Европској унији, која нас је у европској територији обиљежила неевропљанима. Добро, јесмо ми мало или мало више Балканци, баш као што су људи на  сјеверу Европе Скандинавци.
Да не дужим, а да не будем евроскептик, са тачке породичних вриједности примјећује се да све полако иде у ........( у потпуно девастирање истих)............................ - нек свако дода по својој перцепцији.

Наиме, дугогодишња борба за признавање другачијих сексуалних оријентација, оличених прво у признавању права и статуса Л - лезбијског, па Г - геј, па Б - бисексуалног, па Т - трансексуалног, није се зауставила на легализацији и формализацији истополних бракова и одгајању дјеце у таквим браковима, што наш желудац теже вари од нпр. камена или ексера.
Новост у том колу је још страшнија. Дакле, поред  слова ЛГБТ почеле су активности да се дода још једно слово и то: П, што означава педосексуално опредјељење. У Француској је скоро ослобођено лице старости од 30 година, које је имало полни однос са дјевојчицом од 11 година. Слично је било и са лицем од 28 година, са закључком да није било силовања, већ су дјевојчице добровољно пристале на однос.
Моја љубав и поштовање према Европи је овим уздрмана. Неће ли ваљда, док ми стигнемо на ред, то бити још један од услова. И прије овог смо морали да гутамо жабе, али ово би могло бити веће од нас, па да оно нас прогута.

Након 24 часа је могуће дијелити материјал са овог блога уз обавезно навођење извора.


Ћирилична верзија.



Evropske vrijednosti.
Da li nakon demokratskog i tehnološkog razvoja dolazi doba dekadencije?



Spadam u ljude koji su odrastali i odrasli na evropskim vrijednostima i standardima, kako kulturnim vezanim za muziku, književnost ili umjetnost, tako i dostignuća u razvoju demokratskih standarda: sloboda i prava, ali i odgovornosti i jednakosti pred zakonom. Naravno, takvu Evropu ne treba idealizovati. Mora se prisjetiti da su u njoj nastali i neki od najružnijih i najgorih pokreta u ljudskoj istoriji, poput onih koji su izazvala dva svjetska rata ili pljačke ostatka planete. Svakako, kolonijalizam i nacizam su među najvećim mrljama u evropskoj istoriji.
Da se ne lažemo, mi smo oni koji težimo evropskim standardima: u medicini, tehnici i tehnologiji, bezbjednosti, uređenim ulicama, muzejima, trgovima i svjetlima evropskih metropola, kao i visokom društvu bogatih i uticajnih.
Naše porodične vrijednosti su ipak naš nacionalni entitet i identitet, kao i istorija zbog koje baš i nismo srećni. Često smo imperativno i nerazumljivo ponosni, bez obzira što nam se podmetanje leđa i života za Evropu u formi graničara u srednjem vijeku pa do antifašizma u novije doba, ne samo nije isplatilo, već nas je desetkovalo, a nažalost zasulo i osiromašenim uranijumom, te karantinom na rubu Evrope za koju smo ginuli. Naravno, da trenutne evropske funkcionere o tome ne smijemo podsjećati, u vrijeme kada smo na putu pristupanja Evropskoj uniji, koja nas je u evropskoj teritoriji obilježila neevropljanima. Dobro, jesmo mi malo ili malo više Balkanci, baš kao što su ljudi na sjeveru Evrope Skandinavci.
Da ne dužim, a da ne budem evroskeptik, sa tačke porodičnih vrijednosti primjećuje se da sve polako ide u ........( u potpuno devastiranje istih)............................ - nek svako doda po svojoj percepciji.
Naime, dugogodišnja borba za priznavanje drugačijih seksualnih orijentacija, oličenih prvo u priznavanju prava i statusa L - lezbijskog, pa G - gej, pa B - biseksualnog, pa T - transeksualnog, nije se zaustavila na legalizaciji i formalizaciji istopolnih brakova i odgajanju djece u takvim brakovima, što naš želudac teže vari od npr. kamena ili eksera.
Novost u tom kolu je još strašnija. Dakle, pored slova LGBT počele su aktivnosti da se doda još jedno slovo i to: P, što označava pedoseksualno opredjeljenje. U Francuskoj je skoro oslobođeno lice starosti od 30 godina, koje je imalo polni odnos sa djevojčicom od 11 godina. Slično je bilo i sa licem od 28 godina, sa zaključkom da nije bilo silovanja, već su djevojčice dobrovoljno pristale na odnos.
Moja ljubav i poštovanje prema Evropi je ovim uzdrmana. Neće li valjda, dok mi stignemo na red, to biti još jedan od uslova. I prije ovog smo morali da gutamo žabe, ali ovo bi moglo biti veće od nas, pa da ono nas proguta.


Nakon 24 časa je moguće dijeliti materijale sa ovog bloga uz obavezno navođenje izvora.


Latinična verzija.

Популарне објаве

„ЦРВЕНИ КОМБИ” У БАЊАЛУЦИ

УРЛИК ХИЈЕНА